START JE BLOG MET EEN WRITER'S BLOCK

Sven Klerks • 11 november 2020

Start je blog met een writer's block

Nee, dit is geen tip. Dit is het probleem waar ik tegenaan liep toen ik mijn eerste blogpost ging schrijven. Een writer’s block. Nog vóór dat ik überhaupt begonnen ben met bloggen! Hoe de **** ga ik dat oplossen?


Het eerste wat mijn brein doet is het er even lekker inwrijven, door het 100x te herhalen.. Writer’s block! Writer’s block! Writer’s block! Writer’s block! Om er vervolgens nog een flauwe woordgrap achteraan te gooien, WRITER’S BLOGGG, HAHA!  ..zucht.


Na een facepalm van 5 minuten komt er toch een relevante vraag bovendrijven; wáárom heb ik een writer’s block? Nu ik de juiste vraag weet, kan ik op zoek naar het antwoord. En nog belangrijker, de oplossing!


Wil je weten hoe ik mijn writer’s block heb unblocked? Lees dan verder. Misschien heb je er iets aan. Misschien ook niet.


Waarom heb ik een writer’s block?

Deze vraag kan ik gelukkig vrij makkelijk beantwoorden. Toen ik voor mezelf had besloten dat ik wilde gaan bloggen ben ik blindelings gaan Googlen. Hoe schrijf je een blog? Bloggen voor dummies. Wat zijn de beste blog tips? How to blog? En zoals verwacht werd ik overspoeld met informatie. De ene tip na de andere. Complete stappenplannen. Doe dit wel. Doe dat vooral niet! Bouw je blog zus en zo op. Vermijd dit. Gebruik dat. Alles wat ik moest weten om de perfecte blogpost te schrijven. 


En daar ging het fout. ‘De perfecte blogpost’. De drang om het in één keer perfect te doen wierp zo’n grote drempel op dat ik compleet blokkeerde. Dat is het
antwoord op de vraag waarom ik een writer’s block had.


De vloek van een perfectionist

De vraag. Het antwoord. En nu nog de oplossing. 


Iedere perfectionist kan beamen dat perfectionisme een vloek kan zijn. Nooit tevreden zijn met je werk, omdat je altijd vindt dat het beter kan. Perfecter. Zo was ik vroeger ook. Totdat iemand mij leerde dat het soms beter is om iets af te ronden in plaats van dat je door blijft gaan, omdat je het nog niet perfect vindt.
Done is better than perfect. 


Dit betekent niet dat je werk niet perfect hoeft te zijn. Maar iets wat niet af is zal sowieso niet perfect zijn. Dus zorg er eerst voor dat je maakt wat je moet maken. Rond het af tot een versie 1. En ga het daarna perfectioneren. 


En daar lag ook de
oplossing voor mijn writer’s block. Het. Hoeft. Niet. Meteen. Perfect. Te. Zijn! Gewoon beginnen! De meeste mensen die je blog lezen interesseert ook het niet of je blog perfect is. Die hopen alleen iets interessants te lezen. Dat is het belangrijkst. En bovendien leest toch niemand je eerste blog, behalve je moeder. So no pressure! Dat perfectioneren komt later wel.


Hoe schrijf je een blog?

Ok, dus het hoeft niet meteen perfect te zijn. Vergeet alle regels en stappenplannen. Begin gewoon! Maar hoe dan?



Ik mezelf 3 vragen gesteld:

  1. Waarom wil ik gaan bloggen?
  2. Voor wie ga ik bloggen?
  3. Waarover ga ik bloggen?



Als je net als ik deze vragen hebt beantwoord, dan moet het wel lukken. Gewoon beginnen met schrijven. Voor je het weet staat er een blog op papier. 
[ Fun fact: Een blog staat nóóit op papier. Een blog is per definitie een tekst op een website. ]



1. Waarom wil ik gaan bloggen?

Die vraag kan ik niet eenzijdig beantwoorden. Er zijn meerdere redenen die meespelen in mijn keuze om te gaan bloggen. 


•  Ik draai ondertussen al bijna twee decennia mee in de wondere wereld van Advertising. Ooit begonnen als DTP-er en door de jaren heen heb ik ervaring opgedaan als Graphic Designer, Art Director, Creative Director en Entrepreneur. Allemaal functies waarin er van je verwacht wordt dat je een mening hebt over dingen. En dat heb ik. Het gevolg is dat ik vaak in gezonde discussies beland. Want als iedereen een mening heeft, dan is discussie onvermijdelijk. En dat is prima, zolang iedereen maar de ruimte krijgt om zijn zegje te doen en zijn mening te onderbouwen.


Het begon mij alleen op te vallen dat ik steeds vaker dingen aan het herhalen was, tegen verschillende mensen. Niet omdat ik het met niemand eens ben. Wel omdat ik al die jaren steeds meer ervaring en kennis heb opgedaan die ik graag met anderen wil delen. En een blog lijkt mij daar een ideaal platform voor. Bovendien hoop ik er zelf ook weer van te leren, want mijn mening is zeker niet heilig!


•  Een andere reden dat ik wil gaan bloggen is puur voor mezelf. Mijn hoofd loopt over van ideeën, gedachten.. meningen. En als ik daar niks mee doe dan blijven ze in mijn hoofd zitten of gaan ze uiteindelijk verloren in de chaos. Door te bloggen dwing ik mezelf om mijn gedachten te ordenen en meer rust te creëren. 


•  De laatste reden heeft een commercieel randje. Hoe kan het ook anders na bijna 20 jaar werkzaam te zijn in de reclame! Ik ben recent begonnen als Freelancer. Zoek je een Creative die oud genoeg is om ervaring te hebben met Oldschool Media, en jong genoeg om te pionieren in Digital? Hier ben ik! Voor iedereen die mij nog niet gevonden heeft is het belangrijk dat ik zichtbaar ben. Zodat ook zij mij kunnen vinden. Een blog geeft mij weer extra content om te delen, wat zorgt voor extra zichtbaarheid.



2. Voor wie ga ik bloggen?

Ik zei net dat ik alle regels en stappenplannen zou vergeten. Maar één ding vind ik te belangrijk om te vergeten. Een blog heeft altijd iets persoonlijks. Als je blog niks persoonlijks heeft en te zakelijk is geschreven, dan is het gewoon een artikel.


Dus als een blog altijd iets persoonlijks heeft, dan kan ik er wel vanuit gaan dat ik in eerste instantie voor mezelf schrijf. En mijn doelgroep zijn mensen zoals ik. Mensen die zich begeven in de creatieve wereld. Aan bureau- en klantzijde. Verder zullen de onderwerpen waarover ik ga schrijven de doelgroep verder specificeren. En per blogpost zal dat enigszins kunnen afwijken. Maar het enige wat ik dus elke keer moet doen, is iets schrijven wat ik zelf interessant vind. Eitje! Toch?



3. Waarover ga ik bloggen?

Dat kunnen verschillende onderwerpen zijn. Maar allemaal zullen ze iets te maken hebben met de creatieve sector. Met mijn werk. Mijn ervaringen als werknemer. Maar ook mijn ervaringen als werkgever. En freelancer. Dat kunnen onderwerpen zijn die gaan over bloggen, over design, campagnes, marketing games, of over de leesrichting van tekst, kleurgebruik, etc. Eigenlijk alles wat ik interessant vind.



Daarmee zijn mijn 3 vragen beantwoord. En heb ik, mijn totaal niet perfecte, eerste blogpost geschreven.


Vond je mijn eerste blogpost ook niet perfect, maar wel interessant (en ben je niet mijn moeder), laat dan een reactie achter. Of deel hem.

Feedback en onderwerp suggesties zijn ook altijd welkom.